Plesna terapija

“Kao ptica među oblacima, i kao umilni biciklist, život pronalazi vlastitu ravnotežu samo u pokretu.”Duhamel

Prema udruženju plesnih psihoterapeuta, psihoterapiju kroz pokret i ples definira se kao psihoterapijsku primjenu pokreta i plesa u kreativnom procesu s ciljem emotivne, kognitivne, fizičke i socijalne integracije.

Usmjerena je na ekspresiju osjećaja, oslobađanje napetosti, osvještavanje, razvoj i integraciju novih obrazaca kroz pokret i emocionalno iskustvo koje prati takve promjene.

Snaga ovog pristupa dolazi od samog tijela, od direktnog pristupa nesvjesnom jeziku.

Odavno je poznato da su emocije zapisane u tijelu, u njegovu obliku, napetostima, mišićima, načinu držanja, disanja, hodanja…  Riječ ponekad može sakriti ono što doista osjećamo i mislimo, no tijelo ne može lagati, ono pokazuje dubinske osjećaje kojih ne moramo biti svjesni pa u tom slučaju niti možemo govoriti o njima. Tijelo je mnogo mudrije od uma. Ono točno zna što mu nedostaje, a čega ima viška, te to manifestira. Svaka stanica u svemiru pa tako i tijelu ima svoju svijest i funkcionira kao svjesna jedinica. Naše tijelo kao i cijeli kozmos sastavljeno je od velikog broja tih jedinica koje se udružuju u različita tkiva i organe koji su također svjesne jedinice, povezane duhom. Ako se koja od njih, bilo da je riječ o stanici, organizmu ili osobnosti, izgubi ili prekine vezu s onim što ih drži na okupu i omogućuje njihovo skladno djelovanje,  nastaje bolest. Tijelo se stalno nanovo izgrađuje po uzorku koji nastaje putem naših misli, osjećaja i želja.

Emocije se ispisuju na tijelu. Svaka tjelesna promjena prvo se dešava u svijesti. Neka tijela su već toliko začahurena, zatvorena pod emocionalnim teretom, da klasična psihoterapija nije dovoljna. Ponekad sama promjena fizičkog držanja, neki novi pokret može pobuditi nove osjećaje, a ponekad radom na osjećajima može se utjecati na slobodniji pokret tijela.

U terapiji različitim tjelesnim tehnikama pokušava se doprijeti do tih emocija, do njihova osvještavanja. Kroz autentični kreativni pokret, meditativne pokrete, masaže, sensory awareness (osvještavanje), vizualizaciju,  fizičkim izražavanjem i osvještavanjem prisutnosti u pokretu, radi se na oslobađanju tijela, napetosti, mašte i potiče se kreativnost u novim pokretima, novim osjećajima i ponašanju.

Autentični kreativni pokret bazira se na disanju, osjećajima i tjelesnim senzacijama kao kanalima kojima se dosiže do psihičkih procesa odnosno do lokacija na kojima je energija ostala blokirana zbog čega se možemo osjećati inertni, rigidni, napeti, beznadni,  konfuzni, neuzemljeni, nevoljeni,  usamljeni…

Fizičkim izražavanjem i osvještavanjem tih napetosti možemo razbiti vlastitu uvjetovanost  odnosno tjelesno-emocionalne okove, osloboditi staru zakočenost i doći u kontakt sa vlastitom vitalnom snagom i energijom i otvoriti prostor u našim tijelima i našim srcima za nove početke i nova iskustva.

Pri tome nisu potrebne nikakve  plesne vještine jer je naglasak na pokretima koji proizlaze iz unutrašnjosti, a ples i glazba samo su poticaj da ono što je potisnuto dođe na površinu, u svijest.

Cilj je osloboditi se naučenih ponašanja, držanja, hodanja i posvojenih obrazaca razmišljanja, rigidnosti, napetosti,kako bi mogli slobodno ući u hram tijela i živjeli u njemu sa svom vitalnošću, snagom,  energijom, i šarenom paletom raznolikih osjećaja koje posjeduje, kako bi spoznali bogatstvo raznolikosti unutar sebe, i mogućnost vječne promjene i fleksibilnosti, vječne mijene i ciklusa života kaos-novi poredak, kreacija-destrukcija –kreacija kao prirodnog procesa.

“Razumijevanje iziskuje šutnju. Šutnja je poput vlažne krpe, zauvijek otklanja mutnoću prašine. Razum je zarobljen riječima, jedini ritam koji mu propada neuredni je ritam misli; srce, međutim, diše od svih organa jedino ono kuca i to mu kucanje omogućuje da postigne sklad s drugim većim ritmovima.” S.Tamaro

Podijeli na Facebook-u
Podijeli na Twitter-u
Podijeli na LinkedIn-u
Podijeli na Pinterestu
Pošalji na mail
Isprintaj