O meni

Biografija i način rada

ANA BOŽAC

Psiholog, ECP gestalt psihoterapeut, art-terapeut

Edukacije:

Filozofski fakultet, odsjek za psihologiju (u Rijeci)

Gestalt psihoterapija (u Zagrebu pri Njemačkom IGW Institutu iz Würzburga)

Magisterij mastera art-terapija: likovna terapija, glazbena terapija, terapija kroz ples i pokret, te dramska terapija na postdiplomskom studiju u Rimu, Universita Roma 3.

Kognitivno-bihevioralna terapija ( u Rijeci)

Sistemske konstelacije (Zagreb)

Članstva:

HPK – Hrvatska psihološka komora

DPI – Društvo psihologa Istre

DGIPH – Društvo gestalt i integrativnih psihoterapeuta Hrvatske

SPUH – Savez psihoterapijskih udruga Hrvatske

HKPT – Hrvatska komora psihoterapeuta

EAP – Europsko udruženje za psihoterapiju

Psihoterapeut u sklopu Gestalt edukacije IGW centra Zagreb

 

Profesionalni rad:

Certificirana psihoterapeutkinja gestalt i art psihoterapije, sa Europskim certifikatom iz psihoterapije (ECP, EAP) i punopravna je članica Hrvatske komore psihoterapeuta sa dopusnicom za psihoterapijski rad.  Voditeljica je Art PsihoTerapijskog Studia  (APT Studia) u okviru kojeg vodi niz različitih autorskih art-terapijskih radionica, individualnu psihoterapiju, te duže i kraće art-terapijske intenzive ( retreat programe), sudjeluje u raznim aktivnostima i edukacijama,  koautor je priručnika preventivnog programa za djecu za stručne suradnike u osnovnim školama (projekt Ljubav u pokretu).

Autorica i voditeljica programa multimodalnog pristupa integrativne art-terapije.

Voditeljica edukacije Tehnike art-terapije (multimodalni pristup)

Autorica knjige: O smrti i životu: Art-psihoterapijski pristup suočavanja sa žalovanjem nakon gubitka djeteta u trudnoći

Prethodno radno iskustvo:

Iskustvo psihološkog kliničkog i grupnog rada stekla je kroz rad u Psihijatrijskoj bolnici Rab i u Psihijatrijskoj bolnici za odrasle, djecu i mladež u Zagrebu, te kao stručni suradnik raznih udruga (art-terapija s djecom, mladima i odraslima). 12 godina bila je voditeljica i provoditeljica programa Centra za osobni rast i razvoj kreativnih potencijala u Istri.

Osobni pristup radu:

U svom radu usmjerena je na holistički pristup čovjeku, kroz integraciju znanja i mudrosti raznih psihotearapijskih pravaca, umjetnosti, kreativnosti, psihologije, rada na tijelu, i duhovnosti. U svom radu naglašava važnost povratka prirodi (vanjskoj i unutarnjoj), osluškivanju i praćenju prirodnog ritma čovjeka. Rad se temelji na upoznavanju vlastitih unutarnjih procesa i njihova izražavanja kroz kreativne medije, te otkrivanja vlastite kreativnosti, pozitivnih resursa, autentičnosti čovjeka, osvještavanja unutarnjih potreba, blokada, unutarnjih sabotera, te na svjesnom preuzimanju odgovornosti za sebe i svoje osjećanje, osnaživanjem kroz suočavanje sa svakodnevnim i traumatičnim izazovima i zahtjevima koji se percipiraju kao mogućnost učenja, napretka i osobnog rasta.

Umjetnički rad:

Osim psihoterapijom i art-terapijom posvećena je i umjetničkom izražavanju i stvaranju. Bavi se slikanjem, skulpturama, izradom ogledala i namještaja, mozaika, oslikavanjem prozora i murala, kreiranjem odjeće…Održala je nekoliko samostalnih i veći broj skupnih izložbi, njezini radovi u više su navrata nagrađivani.

Jesi li stvarno bio svuda gdje su ti tragovi? Tko zna čime si se sve spajao a da nisi ni taknuo. Možda si boravio i u svojem životu. Postoje izvjesni znaci –ali kao da je to netko drugi, netko stran.

Ne pitaj se što je životu potrebno; pitaj se što te nadahnjuje. A tada idi i učini to. Jer svijetu su potrebni nadahnuti ljudi.

Promocija knjige: O životu i smrti (2020)

TEDx govor: Što sam naučila slikajući (2018)