Likovna art-terapija

“Slikanje mi uvijek  pomaže pri rezoniranju, i rješavanju problema. Izraziti misao ne samo riječju, nego slikom i pokretom, predivan je i čaroban trik. Umjetnost treba biti put, instrument, ne samo cilj ili produkt. Umjetnost je predivna odskočnica  do:  znanosti, svijesti, znanja, istine, sebe, srži…” Fo

Likovna terapija je oblik art-terapije koja se koristi likovnim medijima (slike, crteži, kolaž, modeliranje…)  kao načinom izražavanja i medijacijskim procesom u terapiji kroz koje se reflektiraju emocije, razvoj, sposobnosti, osobnost, interesi, brige, konflikti.

Likovni proces nije samo crtanje u klasičnom smislu nego i svaki oblik likovnog izražavanja, što može biti kidanje i gužvanje papira, rezanje, bušenje, špricanje boje, mrljanje, slikanje sa stopalima ili prstima, pravljenje predmeta,  modeliranje u glini, tijestu ili plastelinu, sastavljanje kolaža od fotografija, časopisa,  i sl.

Likovnom terapijom mogu se izraziti te pomiriti emocionalni konflikti, pospješuju se razvojni procesi, pa tako i psihoterapijski proces u okviru rasta, razvoja i sazrijevanja ličnosti, otkrivanja sebe i svojih pozitivnih resursa: potiče se samoosvještavanje, rješavanje problema, smanjuje anksioznost, povećava samopouzdanje, prorađuju traumatski doživljaji i negativni aspekti života.

Likovna terapija nije likovna radionica. Likovni proces u ovim radionicama zadire puno dublje, do razina do kojih riječi ne žele ili ne mogu doći.

Likovna terapija se ne bavi isključivo umjetničkim talentom, već poticanjem i razvojem kreativnosti, a samim time i otkrivanjem i razvojem naših talenata. Polazi od tvrdnje da je svatko kreativan.

Kreativnost je osnovna energije zahvaljujući kojoj i postojimo.  Pretpostavlja da svatko može izraziti sebe kroz crtež ili neki drugi likovni oblik, bez obzira  koliko to estetski lijepo ili tehnički pravilno izgledalo jer to nije ni važno. Važno je ono što crtež izražava i sadržava, te njegova emocionalna i komunikativna vrijednost. Važniji je proces crtanja od konačnog produkta. Kroz crtanje ili neki drugi kreativni proces prenosimo naš unutarnji svijet u vanjski, te ga možemo jasnije vidjeti, prepoznati, upoznati, raditi na njemu ili sa njime.

“Ono što je iza nas i ono što je ispred nas sitnica je u odnosu na ono što je unutar nas.” R.W. Emerson

Podijeli na Facebook-u
Podijeli na Twitter-u
Podijeli na LinkedIn-u
Podijeli na Pinterestu
Pošalji na mail
Isprintaj