Knjiga

Predstavljamo novu  knjigu

O smrti i životu:

Art-psihoterapijski pristup suočavanja sa žalovanjem nakon gubitka djeteta

Knjiga O smrti i životu osim što opisuje dubinu procesa žalovanja kako autorice, tako i drugih žena, daje jasne upute što i kako činiti od samog saznanja o gubitku djeteta, od paktičnih smjernica preko načina suočavanja sa cijelim nizom emocija, kroz cijelu godinu dana žalovanja.

Nudi 40 art-terapijskih vježbi detaljno opisanih kako bi se majke mogle suočiti sa svim svojim osjećajima kroz koje prolaze. 4o vježbi zamišljeno je sprovoditi kroz cijelu godinu dana jednom tjedno. Vježbe su itekako korisne psihoterapeutima i ostalim stručnjacima koji rade sa sličnim tematikama, i smatram ih svojevrsnim priručnikom rada u procesu žalovanja. U knjizi vježbe su usmjerene striktno na gubitak djeteta, no mogu se primijeniti na svako žalovanje i suočavanje sa različitim životnim procesima i emocijama.

U knjizi je opisano i 23 različitih rituala koji se mogu izvoditi kako bi se osvijestio gubitak i oprost od bebice. Naime trudnoća jest obred prelaska i proces rađanja novog bića, no kada se ta trudnoća prerano završi, proces se ne odvije do kraja, obred prelaska nije potpun. Ali obred je započet i treba naći način kako bi se fizički i psihološki dovršio, kako bi se krug zatvorio i stvorio novi identitet. U protivnom nezavršeni proces našim emocijama, psihi i duhu stvara velike probleme i uzima nam jako puno energije.

O knjizi su rekli:

Knjiga „O smrti i životu” psihologinje i psihoterapeutkinje Ane Božac je izvanserijski pionirski tekst koji pokriva prostor do sada neistražen u našoj sredini. Knjiga je to o smrti prije života i o životu nakon smrti. U prvom dijelu donosi se opis iskustva autorice. Autorica se borila s traumom gubitka djeteta u trudnoći i svoj je put kroz labirinte i procjepe nošenja s vlastitom boli, bijesom, krivnjom opisala u dnevniku, kao svojevrsnu autoterapiju. Zadivljujuća je hrabrost s kojom ulazi u dubinu svoje traume i istražuje sve skrivene zakutke različitih osjećaja s kojima se suočavala na svom putu tugovanja i iscjeljivanja. Činjenica da je autorica psihologinja i certificirana gestalt terapeutkinja pomogla joj je da svom radu na vlastitom iscjeljenju dade profesionalnu notu, što je vidljivo u ostalim dijelovima knjige. U nastavku autorica daje pregled odnosa društva prema toj vrsti gubitka i citira iskustva niza žena iz različitih sredina o tome kako su se suočavale s traumom. Pretpostavljam da je iščitavanje iskustava drugih žena pomoglo autorici da se osjeti manje osamljeno u svojoj boli, kao što će i ova knjiga u tome pomoći brojnim ženama u istoj situaciji. Kako je autorica i umjetnica, put iscjeljenja potražila je u području koje joj je blisko pa u sljedećem dijelu govori o kreativnosti i o tome da, bili umjetnici ili ne, kreativnost je sveprisutna karakteristika slobode ljudskog izražavanja i spavajući potencijal u svakome od nas. Posljednji dio knjige usmjeren je na konkretnu akciju. Autorica opisuje niz zadataka, vježbi i eksperimenata od kojih su neki popločili put njenog iscjeljenja, a neke je koristila u radu sa svojim klijenticama, koje su prolazile slična bolna iskustva. Taj dio knjige ima veliki potencijal kao svojevrsna radna bilježnica i upute za kretanje krajolikom boli zbog gubitka. Kako se svatko od nas tijekom života susreće s gubitkom voljenog bića, ovaj tekst, gotovo mogu reći udžbenik, pomoć je u prevladavanju mračnih stanja. Bez obzira na to jesmo li izgubili nekog tko je samo kratko bio dio našeg unutarnjeg života ili nekog tko je bio duže u našem životnom prostoru, ovaj tekst je neizbježna pomoć. Za očeve koji su izgubili nerođeno dijete da im pomogne razumjeti stanja u kojima se nalazi majka tog djeteta, za rodbinu i prijatelje da uče o tome da taj gubitak nije nešto preko čega se prelazi i ide dalje. Za sve druge da pronađu put kako dati prostor svojoj boli, poštivati ju, olakšati ju i na kraju prevladati. Ova je knjiga više od svjedočenja. Ona je pomoć svakome od nas koji se u svojim ordinacijama i psihoterapijskim uredima susrećemo sa situacijom gubitka jer nam daje u ruke niz alata s kojima možemo pomoći. Ta je knjiga profesionalna koliko i autobiografska i popunjava prazninu koja na tom području postoji u literaturi pisanoj na našem jeziku za samopomoć, kao i obavezno štivo svima koji su u pomagateljskim profesijama.

Dr. Ljiljana Bastaić, psihijatrica i psihoterapeutkinja, internacionalni trener za individualnu i bračnu terapiju

Ovo je priča majke koja otvorenog i ranjenog srca govori o danima, tjednima i mjesecima nakon gubitka djeteta. Sirova, bolna, važna i predivna knjiga dar je svim roditeljima koji su se susreli s takvim gubitkom. Zastrašujuća i ohrabrujuća istovremeno, ova knjiga donosi i autoričin stručni doprinos i inspirativne ideje za nošenje s boli, žalovanjem i gubitkom. Knjiga šalje snažnu poruku majkama sa sličnim iskustvom, a ona glasi: niste same i postoji putokaz za prolazak kroz ovaj labirint teških osjećaja i mjeseci. Jedan od mogućih putokaza vodi prema grupnom terapijskom radu koji je autorica osmislila u nastojanju da pomogne roditeljima koji žaluju. Knjigu preporučujem svima koji rade s trudnim ženama kako bi dobili uvid koliko njihovi postupci i riječi, u dobrom i lošem smislu mogu snažno odjeknuti u duši majke koja je netom izgubila dijete, i kao takvi ostati dijelom tog iskustva zauvijek.

Hana Francetić Brčić, profesorica sociologije, gestalt terapeutkinja, ECP, EAGT

Knjiga Ane Božac snažno je svjedočanstvo prolaska kroz bol nakon velikog gubitka. Autorica nevjerojatno iskrenom vlastitom emotivnom ogoljelosti pruža čitatelju sirove emocije koje se javljaju nakon tako teškog događaja, gubitka voljene osobe, svojeg nerođenog djeteta. Iskustvo je pojačano iskustvima drugih žena koje su prošle ili prolaze kroz slično iskustvo. Iskustvo koje je najčešće iza oka javnosti, iskustvo o kojem bi svi najradije šutjeli i od kojeg bi najradije okretali glavu. Osim toga, knjiga pruža niz alata iz područja art-psihoterapije koji se koriste u procesu oporavka. Ova knjiga nudi različite mogućnosti suočavanja s vlastitom boli i upravo zato korisna je svima koji proživljavaju slična iskustva boli i gubitka, prvenstveno majkama, njihovim obiteljima, ali i široj populaciji. Pruža se niz stručnih informacija i tehnika što ovu knjigu čini korisnim izvorom informacija psihoterapeutima u radu s klijentima koji se oporavljaju od gubitka. Sve u svemu, vrlo hrabra knjiga!

Barbara Kožarić, gestalt savjetodavni terapeut, Imago bračni terapeut pod supervizijom, MPhil, Master of Theology, MA in Psychology of Religion and Anthropology of Mental Health
Htjela sam se zahvaliti koliko me vaša knjiga O smrti i životu potakla da se trgnem. 2016 smo izgubili sina na porodu greškom liječnika. Nema rijeci kojom bi se zahvalila. Kakva divna knjiga❤.
Čitateljica M.
Poštovana autorice, moram se osvrnuti na vaš rad i pohvaliti knjigu.
Hvala vam što ste ju napisali jer baš kao što ste obećali vašoj maloj Elisi, učinit ćete da ona živi zauvijek i da iza njene smrti ostane nešto lijepo. Vi možda mislite kako nitko ne zna za Elisu ili ju ne spominje više, ali znajte, vaša će Elisa živjeti u mislima nas koji smo pročitali vašu knjigu pa i onda kad ju opet iznova budemo iščitavali te da smo njeno ime čitajući vašu knjigu čak više puta izgovorili u sebi.
Vi ste jedina osoba koja je sve tako detaljno, a javno opisala, doslovno ste ogolili svoju istinu iznoseći javno vaš privatni dnevnik i jedina ste osoba s čijim situacijama sam se mogla usporediti jer nitko o tome ne piše detaljno. Tek tu i tamo koja mama skrati i ukratko ispriča svoju priču. Zato se meni osobno najviše svidio baš taj prvi dio knjige u kojem kroz pisanje dnevnika upoznajemo vašu životnu priču a i vas samu.
I sve pohvale za crteže, zaista su predivni i toliko toga govore, toliko se emocija iz njih može iščitati ako se samo zamislimo nad njima. Zaista ste prva umjetnica, vjerujem i na drugim područjima umjetnosti.
A što se tiče Art-psihoterapije moram reći da zaista pomaže, i sama sam, ne znajući da si pomažem, koristeći svoje ruke i svoju kreativnost, ali i s puno rada na mislima, osjećajima i dopuštenju sebi da proživim sve na zdrav način, uspjela postići da mogu reći da sam sada sretna i da zbog toga ne moram osjećati sram pred drugim ljudima unatoč velikom gubitku.
Čitateljica Tea

Impresum:

Naslov: O smrti i životu
Podnaslov: Art-psihoterapijski pristup suočavanja sa žalovanjem nakon gubitka djeteta
Autorica: Ana Božac
Nakladnik: APT Studio, Pula www.anabozac.com

Urednica: Marijeta Matijaš Lektura: Marijeta Matijaš, Kreacija j. d. o. o.
Ilustracije: Ana Božac
Prijelom, grafička obrada i naslovnica: Maja Škiljaica, Kreativni kotačić j. d. o. o.
Tisak: Ispis d. o. o., Zagreb
Godina izdanja 2020.
ISBN: 978-953-48920-0-8

Podijeli na Facebook-u
Podijeli na Twitter-u
Podijeli na LinkedIn-u
Podijeli na Pinterestu
Pošalji na mail
Isprintaj