pexels-monstera-5302906
Zašto glina u terapiji?

Glina je ljekovita! Apsorbira sve što joj damo, napetost, ljutnju, tugu…. pročišćava sve emocije i probleme,  transformira ih, te nam zauzvrat daje čiste i jasne emocije i poruke što i kako dalje.

Kroz rad s glinom komuniciramo svjesne ali i  nesvjesne emocionalne sadržaje, upoznajemo ih, te imamo priliku svjesno se pozabaviti s njima i naučiti nešto od njih.  Osim toga sam rad s rukama u glini opušta napetost, prazni osjećaje ljutnje ili tuge, tjeskobe  te dovodi do ugode i relaksacije.

Općenito glina je projektivna tehnika koja olakšava izražavanje emocija, povećava osjećaj kompetentnosti, pomaže u stjecanju svjesnosti sebe i uspostavljanju emocionalne kontrole.
Terapija glinom omogućuje put od bolnog iskustva do unutarnjeg rasta i iscjeljenja. Omogućuje procese koji iscjeljuju i transformiraju problematično iskustvo. Tijekom terapije klijenti mogu izraziti i riješiti osjećaje vezane uz određenu temu i razviti nove načine izražavanja i zaštite.
Glina brzo apsorbira i kroz nju se mogu brzo izraziti osjećaji posebice kada ne možemo jasno razmišljati ili govoriti o tim emocijama, ili kada se osjećamo zaglavljeni u problemu. Glina prolazi kroz duboke slojeve osjećaja i omogućuje izražavanje iskustva koja bi inače ostala zakopana. U glini možemo pronaći odgovore na problematične teme: što je prekidač ljutnje, što je uzrok straha ili emocionalne rane. Buđenjem zaboravljenih sjećanja i nepoznatih utisaka iskustva u našu svijest bit ćemo vođeni ka iscjeljenju tih utisaka i moći ćemo krenuti dalje. I što je još važnije pomaže nam pronaći odgovore kako se osloboditi, kako ići dalje, pomaže nam osvijestiti vlastite resurse i adekvatne odgovore na probleme, pomaže nam stupiti u kontakt sa vlastitom mudrosti i znanjem i upravo zato terapija glinom pomaže pri rješavanju problema, pojačava samopouzdanje, i pojačava kontrolu impulzivnosti i ljutnje, opušta, dovodi do ugode i nezaobilazna je u radu sa emocijama i traumama.
Ona nam omogućava direktan govor tijela i emocija!
Na osobnom razvoju kroz glinu možemo raditi u obliku individualnog rada -psihoterapije ili u obliku radionica.
Za sve one koji žele više naučiti i iskustveno proći kroz rad s glinom za proradu emocija i trauma mogu se priključiti on-line edukaciji art-terapije.
Odaberite za sebe način rada koji vam više odgovara i napravite nešto dobro za sebe.