Gestalt psihoterapija

“Mnogo je lakše razabrati zabludu nego otkriti istinu. Zabluda leži na površini i s njom ćemo lako izaći na kraj. Istina počiva u dubini. Tragati za njom nije svačija stvar.” W. Goethe

Temelji se na  pretpostavci da smo svi rođeni s potencijalom da živimo kreativan i ispunjavajući život, da uživamo u kontaktu s drugim ljudima, da se suočavamo s poteškoćama i rješavamo probleme koje nam život donosi.

Odrastanjem, općenito življenjem događa se da  naša životna iskustva uvjetuju naše  prirodne procese i tada ostajemo “zarobljeni” u nekom obrascu ponašanja ili vjerovanja o sebi koji je nekada bio od koristi, međutim više nije, te nas sada ometa u kvalitetnom življenju.

U psihoterapiji se nastoji istražiti kako ti obrasci ponašanja doprinose našim problemima.

Sama inhibicija neke emocije ili ponašanja u određenom trenu može biti adekvatna kao mehanizam obrane, suočavanja ili preživljavanja. No problem nastaje kada se taj mehanizam nastavi koristiti kada više nije potreban ni adekvatan, te ono što je nekad bilo korisno, sada je predmet spoticanja i sputavanja.

Dugotrajnom inhibicijom emocija, ili ponašanja dolazi do  neuroza i psihoza, psihosomatskih bolesti (gastritis, tumori, visok tlak…), socijalnih poremećaja i  poteškoća…

Psihofizičkim tehnikama i identificiranjem osnovnih potreba, njihovim eventualnim zadovoljavanjem i samim poticanjem ekspresije emocija i ponašanja, posebice ljutnje, bijesa, nježnosti, radosti i tuge, mogu se spriječiti te patogene posljedice.

Akcent  se stavlja na svjesnost trenutnog iskustva (ovdje i sada, koji uključuje eventualno pobuđivanje arhaičnog iskustva) i  kontakt sa sobom i drugom osobom.

Usmjerena je na otkrivanje uloga koje koristimo u određenim situacijama i preuzimanje odgovornosti za sebe, čime se mogu pronaći novi i kreativniji načini suočavanja s izazovima koji su pred nama

Usmjerena je na rješavanje aktualnih životnih problema i dovršavanje nezavršenih poslova iz prošlosti, što dovodi do oslobađanja energije za potpuniji i kvalitetniji život u sadašnjosti.

Poput barčice gestalt psihoterapija stalno plovi između  tijela i ideja, materije i duha, stvarnosti ovdje i sada, i duhova nedovršenih poslova, ili blokova koji su posljedica otvrdnulih i zarđalih mehanizama reagiranja.

Proradom percepcije i mentalne prezentacije događaja omogućuju se nova iskustva i novi pogledi na probleme.

Razvija se holistički pogled na čovjeka integrirajući osjetilne, emocionalne, intelektualne, socijalne i duhovne dimenzije, dopuštajući tako globalno iskustvo u kojem tijelo može pričati, a riječ se može otjeloviti.

Ljude se ne može razumjeti ako ih se izolira iz njihovih okruženja ili ako se izolira psiha od tijela ili duše. Iz Gestalt perspektive, svi navedeni aspekti naše egzistencije su međusobno povezani u cjelinu.

Podijeli na Facebook-u
Podijeli na Twitter-u
Podijeli na LinkedIn-u
Podijeli na Pinterestu
Pošalji na mail
Isprintaj