Dvogodišnja edukacija art-terapije

Dvogodišnja edukacija primjene art-terapije u savjetodavnom radu i psihoterapiji

Što je integrativna art-terapija:

Integrativna art-psihoterapija je dubinska psihoterapija bazirana na psihodinamskim, egzistencijalnim i humanističkim pravcima koja u svom radu koristi kreativne medije kao osnovni element komunikacije u trijadnom odnosu klijenta, slike (pokreta, rada) i terapeuta, te zahtjeva stručnost i iskustvo iskustvo terapeuta, poznavanje osobnih psiholoških procesa, te poznavanje tehnika, materijala sa kojima radi, i kreativnih procesa.

Integrativna art-terapija je multidisciplinarni pristup koji obuhvaća tehnike i procese mnogih filozofija, psihoterapijskih pravaca, likovne, glazbene, plesne, dramske terapije,  i mnogih drugih, pozitivno je orijentirana, te pretpostavlja široko polje primjene.

O edukaciji:

Ova edukacija objedinjuje osnovne tehnike različitih škola kreativnih terapija i psihoterapijskih utjecaja kako bi pružila praktičan širokokutni alat u radu sa različitim spektrom klijenata, uvijek potičući jačanje unutarnjih i kreativnih potencijala svake osobe, istovremeno otvarajući horizonte polaznicima (terapeutima) za daljnji profesionalni rad i osobni razvoj.

Zbog opsežnosti art-psihoterapije, ova dvogodišnja edukacija ne pruža kompletna znanja i iskustva potrebita za zvanje art-psihoterapeuta, već nudi alate različitih kreativnih terapija i multimodalni pristup koji se može primijeniti u radu sa klijentima.

Program obuhvaća multimodalni koncept art-terapije, upoznavanje sa različitim tehnikama i modalitetima rada, učenje teorijskih postavki, koncepata, principa i procesa art-terapije, grupnih procesa, te potencijala kreativnosti i umjetnosti  kroz osobno iskustvo što će  polaznici moći primjenjivati u sklopu svojih bazičnih profesija.

Program se sastoji od 2 stupnja i sadržajno pokriva glavna područja iz art- terapije: likovnost, modeliranje u glini  i 3-d tehnike, tijelo, ples i pokret, glazbu,  dramu, transpersonalni i konstelacijski  aspekt u art-terapiji, kroz 4 glavne metode: teorijsku podlogu, tehnike i metode rada te načine primjene.

Prvi stupanj sastoji se od 10 modula  i usmjeren je na osobno iskustvo različitih tehnika i pristupa art-terapiji, pri čemu se upoznaju vlastiti procesi i osnovni principi rada u različitim modalitetima art-terapije.

Drugi stupanj sastoji se od 10 modula i usmjeren je na rad sa klijentima, učenje osnovnih pravila grupnih procesa, postavljanja setinga, uloge art-terapeuta, analize procesa i produkta,  i rada u različitim kliničkim setinzima kroz superviziju, rad s klijentima i vođenje radionica unutar edukacije. Drugi stupanj sadrži i dvije iskustvene radionice.

Moduli:

1. Uvod u art-terapiju, osnovni koncepti rada; Gestaltistički pristup

 

2. Terapeutska svojstva gline i modeliranje

 

3. Proces rada usmjeren na emocije, art-terapijski proces i osnovni principi u likovnoj AT
4. Važnost tijela u AT, neurološka podloga, sensory awareness; TRE
5. Seminari relevantnih teorija vezanih uz AT
6. Uporaba elemenata plesne terapije i pokreta u AT
7. Uporaba elemenata dramske  terapije u AT
8. Upotreba glazbe u AT*
9. Duhovnost u AT – elementi transpersonalne terapije*
10. Feedback
1. Strukturiranje seanse, uloga artterapeuta, grupni  procesi;  terapijski procesi u integrativnoj psihoterapiji (multimodalni pristup)
2. Analiza kreativnog procesa i produkta,dijagnostika crteža, značenje i razvoj crteža (likovne tehnike)
3. Art-terapija sa odraslima u primjeni u različitim kontekstima rada: psihosomatika, traume, promjena raspoloženja…(multimodalni pristup)
4. Iskustvena radionica: Rad sa snovima, rituali (multimodalni pristup)
5. Seminar: produbljivanje područja interesa svakog polaznika
6. Art-terapija sa djecom u primjeni u različitim kontekstima rada (multimodalni pristup)
7. Iskustvena radionica: 1.Fraktali: dijagnostički i korektivni crtež* 2. Eko art-terapija
8. Supervizija
9. Vođenje radionica (modalitet rada po izboru)
10. Zaokruživanje rada i feedback

Satnica edukacije:

 Ukupno edukacija iznosi  770 sati + satnica osobne art-terapije:

  • 320 sati predavanja i iskustvenih radionica za 2 stupnja ( 16 školskih sati po vikendu)
  • 300 sati umjetničkog izražavanja kod kuće
  • 100 sati rada sa klijentima
  • 40 sati za pisanje seminara i istraživanja
  • 10 sati konzultacija (mejlom, skypeom) sa voditeljicom izvan edukacije
  • + 50/30 sati osobne individualne/grupne art-terapije (psihoterapije).

S obzirom da je edukacija namijenjena širokom spektru stručnjaka iz različitih područja te da je integrativna art-terapija široko primjenjiva i interdisciplinarna u svojoj osnovi, edukacijski pristup je individualiziran. Polaznici će biti poticani na razvoj specifičnih interesa unutar područja art terapije, u skladu s osobnom bazičnom edukacijom i područjem rada u kojem rade, te na integraciji različitih tehnika i multimodalnom pristupu.

Na početku radionice, biti će vrijeme za „uvodni krug“ i osobne potrebe polaznika. Članovi grupe će tokom cijele radionice imati prilike podijeliti svoje profesionalne uspjehe, kao i pitanja koja su im se pojavila. Drugi dio radionice obuhvaćat će teoretska predavanja. Treći najopsežniji dio bit će posvećen iskustvenim vježbama, terapijskim demonstracijama, diskusiji. Zadnji dio radionice biti će posvećen „završnom krugu“ kako bi se zaokružio proces radionice te dala povratna informacija vezano za radionicu.

Edukacija će se održavati kroz 10 modula po godini. Moduli će se održavati vikendima (datumi prema dogovoru sa grupom). Jedan vikend u mjesecu. Radna satnica je subota 10,00-18,00 i nedjelja 9,00-16,00. Radna satnica se eventualno može pomaknuti ranije radi povratka kući polaznika koji dolaze iz drugih mjesta ( interni dogovor grupe).

Edukacija će se održati i krenuti sa rada po formiranju grupe. Minimalni broj članova 8 – 12. Planirani početak je siječanj 2020.g. Edukacija će se održavati svaki 3  vikend u mjesecu, točni datumi dogovorit će se unutar grupe.
Edukacija je prvenstveno zamišljena da se provodi u gradu Puli.

Cijena edukacije:

Mogućnosti plaćanja u cijelosti i ratama: Cijena po modulu je 1000 kn.

Edukacija u cijelosti (20 modula), iznosi 20 000 kn.

Uplate se vrše na  račun APT STUDIA.

Ukoliko polaznici nisu u mogućnosti prisustvovati radionici, radionica svejedno treba biti plaćena kako bi mogli nastaviti edukaciju. Ista se nadoknađuje pisanim zadaćama prema programu i odradom radionice na sljedećoj edukacijskoj godini ukoliko bude mjesta.

Potpisivanjem ugovora s APT Studiom polaznici se obvezuju pohađati oba dva stupnja. Studio u suradnji s voditeljima ima pravo ne dozvoliti nastavak edukacije na sljedeću edukacijsku godinu ukoliko polaznik nije savladao sve propisano programom.

Način prijave

 Poslati kratko motivacijsko pismo i životopis  na ana.bozac@gmail.com
Sve dodatne informacije i opsežni program možete pronaći na stranici www.anabozac.com/edukacija-art-terapije/ , a detaljni program rada na stranici: www.anabozac.com/program-edukacije-art-terapije/
info na www.anabozac.com i telefon 0915176701
Podijeli na Facebook-u
Podijeli na Twitter-u
Podijeli na LinkedIn-u
Podijeli na Pinterestu
Pošalji na mail
Isprintaj