Art-terapija općenito

“Tko zna do kada ćemo igrati ovu apsurdnu igru koja nas drži na terenu protiv samih sebe, protiv naše vlastite životne energije, protiv radosti i ekstaze koje su primarne molekule i od kojih je sačinjeno naše postojanje.” Osho

Art terapija je oblik ekspresivne psihoterapije koja se ne bavi samo problemima i negativnim aspektima osobe nego otkrivanjem unutarnjih potencijala, kreativnih resursa, razvojem pozitivnih, jakih strana koje joj pomažu da se suoči s problemima, sagleda ih u novom svjetlu, bolje razumije i s njima se nosi na konstruktivniji način.

Radi se na razrješavanju nedovršenih poslova i emocija kako bi se došlo do kognitivnog, energetskog, emocionalnog i fizičkog oslobađanja s ciljem povećanja sposobnosti donošenja kreativnih i racionalnih životnih odluka. Potiče se kreativna prilagodba, postizanje unutarnje stabilnosti, emocionalne svjesnosti i regulacije, te integracije i kreativne uporabe stečenih uvida.

Kao alat i primarni način komunikacije koristi se umjetničkim medijima i kreativnim izražavanjem (slikanje, crtanje, modeliranje, igra, pokret, govor tijela, glasanje, igranje uloga, različite projektivne tehnike) kako bi omogućila pristup vlastitim osjećajima i mislima, jer razgovorom često svjesno ili nesvjesno skrivamo prave misli i osjećaje od drugih ali što je još važnije i od nas samih.

 

“Dokle god nesvjesno ne postane svjesno, ono će upravljati našim životima, a mi ćemo ga nazivati sudbinom.” Jung

“Sudbina nije stvar slučajnosti, već je stvar izbora; to nije nešto što treba čekati, već nešto što treba postići.J.Bryan

 

Art-terapija se temelji na tradicionalnim psihoterapijskim teorijama, psihološkim aspektima kreativnog procesa, značajima imaginacije te povezanosti uma i tijela, emocionalnim svojstvima različitih umjetničkih materijala i tehnika, te iscjeljujućem aspektu samog bavljenja umjetnošću kroz trijadni odnos/proces klijent-terapeut- izričaj, ekspresiju putem umjetničkog medija i aktivnu participaciju.

Značaj kreativnosti  u terapiji odnosi se na njegovo dubinsko djelovanje,  lakše zaobilaženje otpora, facilitirajući efekt preobrazbe ojačavanjem imaginacije.

 

“Imaginacija je sila koja privlači fizičke, emocionalne i mentalne energije u dinamički sklad dajući krila našoj duši. Kad je život mašte bogat i stvaralački,  u živom smo dodiru s ritmovima i porukama tijela srca i uma. Od svojih života stvaramo umjetnost  pa zračenje takvog kreativnog življenja privlači druge koji također žele živjeti punom dušom.” Roth

 

Odrastajući u okolini koja nas je od prvog dana počela oblikovati i  svakodnevno nas uvjetuje, stvaramo kalupe unutar kojih smo možda ostali zarobljeni, vezujemo se okovima sačinjenim od uvjetovanih učenja i slika o onom što se očekuje od nas, što je uredu, dopušteno, kakvi bi trebali biti da bi nas okolina prihvatila a pritom nerijetko gubimo kontakt sa našim stvarnim ja, sa našim stvarnim potrebama i potencijalima koje možda nikad nismo ni imali priliku otkriti.

Duboko potisnute i zarobljene ostaju želje, povrede, ljutnja, snovi, potrebe, pravi osjećaji koji nas čine jedinstvenim osobama, koji nas obogaćuju i sadrže ključ riznice blaga sakrivene u nama. Ti osjećaji imaju sposobnosti upravljanja našim životima upravo zato što ih nismo svjesni. Tek kada ih postanemo svjesni, kada ih oslobodimo, možemo ih razumjeti i po želji izmijeniti.

 

“Što se tiče stvarnosti, ona je tek priča što su je drugi ispripovijedali o svijetu i tome kako se ponašati u njemu. Dakle ništa, neizmjenjivo!”  P.Coelho

 

Panta rei – sve teče. Sve je vječni protok energije. U svijetu nema mirovanja, pa tako ni u nama. Energija se uvijek kreće, ako je ne iskoristimo u kreativnom smislu, ako joj ne dozvolimo kretanje prema van,  ona će se okrenuti prema unutra, te djelovati destruktivno na nas. Ono što se ne prepoznaje, ne priznaje, potiskuje, i dalje kruži unutar nas djelujući destruktivno. Sve što trebamo jest ne zatomiti tu silu, jer tu leži naše najskrivenije blago, nego tu energiju pustiti u protok i umjesto destrukcije iskoristiti je za  konstrukciju, kreativnost, razvitak, moć, rast, cjelinu i kreativnu prilagodbu.

Upravo to je zadatak art-terapije koja se služi kreativnim procesom kao osnovnim medijem. I upravo u tom  terapijskom miljeu pruža se i nalazi adekvatan, siguran, podržavajući i prihvaćajući ambijent za takvo izražavanje i istraživanje.

Bilo kroz sliku, igru, glazbu, pokret  ili kreativno pisanje art-terapija stimulira osjetila podešavajući odnosno izoštravajući ih za nove neotkrivene dijelove sebe i tako facilitira samo-otkrivanje, promjenu, iscjeljenje, otvara širi dijapazon mogućnosti,  razbija okove prošlosti i nesvjesnog djelovanja, skida prašinu s našeg unutarnjeg blaga.

Ne zahtjeva nikakva umjetnička umijeća,  znanja, ni sklonosti crtanju, pisanju, plesanju već polazi od tvrdnje da smo svi kreativna bića sa pregršt zatomljenih potencijala koje treba otkriti. Ne obazire se ni na estetsku ni dijagnostičku vrijednost nikakvog izražaja, već  ono što je važno jest sadržaj izražaja i sama njegova ekspresija, prijenos unutarnjeg svijeta u vanjski.

 

“Dobili smo poziv da plešemo u „kneza na balu“, ne možemo više stajati u kutu i premišljati se o koracima. Moramo se uputiti, upustiti u njih. Konkretno u nauk, koji će možda, promijeniti našu sudbinu, to jest našu svijest, a to znači svijet. Pristajemo, dakle otvaramo se kao kuća prozorima i vratima.” V.Krmpotić

Iako se uglavnom misli da je art terapija isključivo likovna terapija, postoji više oblika same art terapije: likovna, dramska, glazbena, te terapija kroz  ples i pokret…

Podijeli na Facebook-u
Podijeli na Twitter-u
Podijeli na LinkedIn-u
Podijeli na Pinterestu
Pošalji na mail
Isprintaj